לקויות מולדות, משברים נפשיים, מחלות כרוניות, הפרעות התפתחותיות או מוגבלות פיזית שנחתה עלינו כרעם ביום בהיר, יכולים להפר את האיזון העדין שבין גוף ונפש, שבין תקווה לייאוש. הצעד הראשון בדרך לחזרה לחיים ולתפקוד מתחילה מהפסיכולוג השיקומי, שמטרתו לא רק לסייע למטופל בתהליך של הסתגלות נפשית למחלה או לנכות אלא גם לתת לו את ההזדמנות המגיעה לו לשוויון זכויות.
תואר שני בפסיכולוגיה שיקומית באקדמית אחוה, היחיד באזור הדרום, הוקם במטרה להכשיר מטפלים מקצועיים עם מגוון מיומנויות, שיעזרו למטופלים המתמודדים עם אתגרים רגשיים וגופניים לממש את מלוא פוטנציאל היכולות שנפגעו, תוך ראיה הוליסטית ורב-צוותית המבוססת על מצוינות מקצועית, ערכי שוויון, העצמה ורב-תרבותיות, ומתוך תחושת שליחות חברתית.
במהלך התוכנית ייחשפו הסטודנטים לעקרונות המנחים של טיפול שיקומי אינטגרטיבי המשלב גישות טיפול דינאמיות וקוגניטיביות-התנהגותיות, לצד אבחון והתערבות במגוון מצבי מחלה ונכות – מילדות ועד זקנה. כגון אבחון נוירופסיכולוגי, התמודדות במצבי משבר, אבל ואבדן, וההשלכות הרגשיות של פציעות אורטופדיות, פגיעות נוירולוגיות, התמכרויות, מחלות לב, חרדה ודיכאון, ובהתייחסות להיבטי מגדר ותרבות המטופל.
בוגרי התוכנית יוכשרו בשיקום של אנשים המתמודדים עם נכות ומחלה, ויהיו אמונים על טיפול פסיכולוגי בתהליך ההסתגלות הנפשית. בנוסף, הם יוכשרו בשימוש במגוון כלים יישומיים הכוללים, בין היתר, אבחון נוירו-שיקומי המאפשר לזהות לקויות קוגניטיביות נלוות לפציעה ומחלה ולתכנן התערבויות קוגניטיביות לשיקומן, טיפול פסיכותרפי בדגש שיקומי החיוני להגברת ההיענות לטיפול הרפואי, יעילותו ולשיפור תוצאותיו, שיפור הרווחה הנפשית של המשתקם ושיפור הסיכויים לשילובו מחדש בתחומי החיים השונים.
*הענקת התואר מותנית באישור המל"ג
התוכנית בנויה מלימודים אקדמיים לצד פרקטיקה. הסטודנטים ישובצו להכשרה קלינית מעשית, מקיפה ומעמיקה במסגרות שיקומיות מובילות בדרום ובמרכז הארץ. במסגרת הפרקטיקום יתנסו הסטודנטים בטיפול פסיכולוגי בדגש שיקומי, וייחשפו לסוגים שונים של כלים טיפוליים שנמצאו יעילים בקידום ההסתגלות הנפשית וההתמודדות עם המשבר. ההכשרה תתבצע תחת הדרכה מקצועית וצמודה של פסיכולוגים שיקומיים מנוסים.
עם סיום הלימודים יוכלו הבוגרים להמשיך להתמחוּת באחת ממסגרות הטיפול והשיקום ברחבי הארץ, בדרכם להיות פסיכולוגים שיקומיים מומחים במסגרות ציבוריות ובקליניקות פרטיות. בוגרים שבחרו במסלול עם תזה יוכלו להשתלב בלימודי תואר שלישי באוניברסיטאות השונות.
בתוכנית מוצעים שני מסלולים: מסלול עם תזה ומסלול עבודת גמר.
הלימודים מתקיימים יומיים בשבוע ומשלבים לימודים במכללה ובזום.
בשנה הראשונה יתווסף יום נוסף המיועד להכשרה מעשית ובשנה השנייה יתווספו יומיים בשבוע.
משך הלימודים - כשנתיים.
תואר ראשון בפסיכולוגיה בממוצע של 85 ממוסד אקדמי מוכר על-ידי המל"ג.
ציון מבחן מתא"ם של 90 ומעלה.
• המלצה אקדמית.
• המלצה שאינה אקדמית על בסיס התנסות בשדה.
• שאלון אישי.