השיטה שלנו
- כדי להכין היטב לבחינת מתא"ם, יש להכיר היטב את בחינת מתא"ם. משום כך אנחנו מחוייבים לגשת כל שנה לבחינת מתא"ם. צוות המחקר והפיתוח שלנו עורך לאחר מכן ניתוח ועיבוד של תכני הבחינה לקראת המועד הבא ולאור המועדים הקודמים.
- כדי להכין את הסטודנט היטב לבחינת מתא"ם יש להכיר באופן אישי את הפרופיל הייחודי של כל סטודנט הניגש לבחינה. לשם כך בנינו קורס אשר משולבים בו מרכיבים אשר מאפשרים היכרות אישית של הסטודנט: סדנאות עבודה פתוחות, שהעבודה בהן היא גמישה ומותאמת לצרכי התלמיד; משובים אישיים לכל אורך הקורס; שיחות אישיות עם המדריך; סדנאות ללימוד טקסטים "אחד על אחד".
להלן תיאור סכמטי של מבנה הלמידה והתרגול בקורס:

על מנת להגיע מוכנים לרמת הידע וההבנה הנדרשות בבחינה, יש ללמוד באופן יסודי ומעמיק את נושאי הסטטיסטיקה ושיטות המחקר. השקענו מחשבה ומלאכת פיתוח אדירה על מנת לבנות מערכי שיעור מוּבְנים, שיטתיים ומעל הכל ברורים. חומרי התירגול בקורס נבנו מתוך מטרה ליצור מעטפת שלמה לשיעורי הקורס, ללוות את הסטודנט לאחר השיעורים, ולספק לו תרגול שלם ומקיף של החומרים שנלמדו בכיתה. חומרי התירגול בקורס בנויים אף הם באופן הדרגתי ומובנה, ומאפשרים לסטודנט לעקוב באופן מדויק אחר התקדמותו.
על מנת להפוך את הלמידה ליעילה וממוקדת כל נושא המופיע במבחן (למשל, סטטיסטיקה תיאורית) חולק לתתי נושאים רבים, אשר כל אחד מהם מהווה יחידה הומוגנית ועצמאית, המתמקדת בהבנה של תחום מסוים בחומר. התרגול בכיתה ובבית בנוי מחלוקה זהה לאותם תתי נושאים, דבר המאפשר לסטודנט להתמצא בחומר בקלות, ולבדוק באופן מהיר ונוח מהם הנושאים בהם הוא שולט, ועל אילו מהם נדרשת עבודה נוספת. על מנת להבנות ולפשט את תהליך הלמידה חילקנו אותה לשישה שלבים שונים:
שלב 1 - למידה בכיתה
מערכי השיעור בכיתה נועדו לתת הסבר מלא ויסודי לחומר הנלמד, והם מלווים בשאלות שנבחרו בקפידה, אשר מטרתן לוודא הבנה ויישום מיידי של הדברים הנלמדים במהלך השיעור. את השיעורים מלווים דגשים תיאורטיים כתובים אשר פוטרים את התלמיד מהצורך לכתוב את דברי המדריך במהלך השיעור, ומאפשרים לו להתרכז באופן מלא בהבנה וביישום של החומר הנלמד.
שלב 2 - תרגול הליבה
תרגול הליבה בנוי כיחידות מוּבְנות והומוגניות, המאפשרות התקדמות הדרגתית ושיטתית בחומר. כל אחת מהיחידות בתרגול הליבה מתייחסת לתחום מסוים בחומר, ומאפשרת לסטודנט תירגול יסודי ושיטתי בתחום זה. תרגול הליבה בנוי כך שהתלמיד יכול להעריך את השגיו באופן עצמאי, והוא מבוסס על מועדים 2006-2007-2008. תרגול הליבה הוא אחד התירגולים החשובים ביותר בקורס, שכן הוא מהווה את הבסיס והיסודות להבנת הנושאים בסטטיסטיקה ושיטות מחקר, והוא חיוני לצורך פיתרון השאלות המורכבות יותר שיופיעו בתרגולי ההמשך.
שלב 3 - תרגול אינטגרטיבי
לאחר שהתלמיד קנה שליטה בתרגול הליבה הוא עובר לתרגול אינטגרטיבי, שכולל שאלות מעורבות מכל תתי הנושאים השונים השייכים לאותו התחום. השאלות כתובות באופנים ונוסחים שונים, כדי לאפשר לסטודנט חשיפה למגוון הסגנונות העשויים להופיע במבחן המתא"ם. מטרת התרגול האינטגרטיבי היא להכין את הסטודנט לעבודה בתנאים מורכבים ועמומים יותר בהם הוא עלול להיתקל בבחינה.
שלב 4 - 120 פלוס
שאלות אלו מבוססות על השאלות הקשות בבחינת המתא"ם ולעיתים אף יש בהן שאלות מעל לרמה הנדרשת לבחינה. אלו הן שאלות חשיבה על החומר והן מהוות אתגר מחשבתי. מטרתן של שאלות אלו היא להביא את הסטודנט למקסימום היכולת שלו.
שלב 5 - יצורי כלאיים
לקראת סוף הלמידה יקבלו תלמידינו שאלות כלאיים- שאלות שמשלבות בין תחומים שונים בחומר, ובכך הופכות את ההתמודדות עימן למורכבת יותר. שאלות אלו קשות להתמודדות לאו דווקא כי הן דורשות בהכרח הבנה מעמיקה יותר, אלא משום שהן מערבות ניסוחים ומושגים משני עולמות תוכן שונים.
על פי רוב, עיקר הקושי בשאלות אלו הוא להבין מה בעצם שואלת השאלה. מכאן הדרך לפיתרון פשוטה יותר. הדבר דורש קריאה דקדקנית כיוון ששאלות אלו משתמשות בניסוחים הלקוחים מתחום אחד (למשל, ניסוח שאלה במושגים של שאלת הסתברות לדוגמה) אך למעשה בודקות ידע בתחום אחר (למשל בסטטיסטיקה היסקית). הניסוח של השאלה יוצר לא פעם בילבול וגורם לסטודנט לבזבז זמן יקר. מטרת תירגול שאלות הכלאיים הוא לתרגל ניסוחים לא שגרתיים של שאלות, ולהתמודד עם סוגים שונים ופחות מוכרים של שאלות בבחינה.
שלב 6 - מבחנים וסימולציות
לאחר שהושגה רמת הידע והבקיאות הנדרשת, חשוב ליישם ידע זה ולבחון אותו בתנאים אמיתיים, בבחינות ובסימולציות. כדי להגיע לבחינה מוכנים חשוב להתכונן לדרישות הקוגניטיביות והמנטליות שהיא מציבה, ולכן השבועיים האחרונים בקורס מוקדשים ללמידה אינטנסיבית לקראת המבחן - "מרתון למתא"ם". במהלך שבועיים אלו התלמיד מבצע סימולציות רבות בתנאים אמיתיים, שאותן הוא פותר לאחר מכן במסגרת כיתתית עם המדריך, תוך מתן דגשים ספציפיים לקראת הבחינה. מטרת השבועיים האחרונים בקורס ההכנה למתא"ם היא להביא את הסטודנט למקסימום היכולת שלו הן מבחינת הידע, ההבנה והשליטה בחומר, והן מבחינת היכולת המנטלית, ההכרות והניסיון המוקדם שלו עם בחינת המתא"ם.
טקסטים הוא החלק השני בבחינת המתא"ם. הוא נמשך כשלוש שעות וחמש דקות (185 דק'), והעומס הקוגניטיבי והמנטלי המצטבר במהלכו הוא רב. פרק הטקסטים מהווה 70% מהציון הסופי, ונודעת חשיבות רבה להתמודדות נכונה עם האתגרים שהוא מציב. מאחר שקיימת מגבלת זמן משמעותית בחלק זה, קיימת חשיבות מכרעת לשיטת העבודה ולאסטרטגיה במהלך העבודה על הפרק.
בדרך כלל, לכל אחד יש את "השיטה שלו" לפיתרון הטקסטים. לרוב לא מדובר באסטרטגיה שניתן לתאר במילים או בשיטת עבודה מודעת ומכוונת, אלא בהרגלים שרכשנו במשך השנים, ובשיטות עבודה אוטומטיות לפיהן אנחנו עובדים. כאשר מתמודדים עם פרק הטקסטים, שיטות עבודה אלו, שהן לרוב לא מודעות ואנחנו לא ערים להן, עלולות להוות מכשלה.
ניתן ללמוד ולהשתפר באופן משמעותי ביכולת לפתור טקסטים נכון, אך הדבר דורש עבודה בדרכים שונות מהמקובל. אומנם חשוב מאוד לתרגל ולפתור טקסטים רבים, אך כדי להשתפר באמת בפיתרון טקסטים, חשוב ללמוד ולהבין את שיטות העבודה בהן משתמש כל תלמיד, ועל פיהן להתאים לו אסטרטגיה אישית לפיתרון הטקסטים. לשם כך בנינו מערך למידה ייחודי, המאפשר עבודה פרטנית על פיתרון חלק הטקסטים, אחד על אחד. שיטת הלימוד שלנו בטקסטים מורכבת מחמישה שלבים:
שלב 1 - שיעורי מבוא לטקסטים
בשיעורים אלו מתבצע תרגול של טקסטים, ולאחריו עיסוק בסוגיות עקרוניות הנוגעות לפיתרון פרק הטקסטים במבחן מתא"ם:
- מבנה כללי של פרק הטקסטים במבחן מתא"ם.
- עבודה נכונה על הטקסטים לאור לחץ הזמן הקיים בחלק זה.
- חלוקה לסוגי טקסטים (טקסט ניסויי קלאסי, טקסט מתאמי, אשכול ניסויים, מאמר סקירה, טקסט תיאורטי וכו') המאפיינים של כל סוג, ושיטת העבודה הנדרשת בכל אחד מהם.
- נושאי הטקסטים במבחן מתא"ם, והתייחסות לנושאים נפוצים בבחינה לאורך השנים, ובפרט במועדים האחרונים.
- חלוקה כללית לסוגי שאלות בפרק הטקסטים. מיקוד באסטרטגיה נכונה לפיתרון שאלות, ושימוש נכון בשאלות לאור לחץ הזמן.
- מבנה המסיחים בפרק, ושימוש במסיחים לפיתרון השאלות.
- דיון על שימוש באסטרטגיות נפוצות לפיתרון פרק הטקסטים במבחן מתא"ם, יתרונות וחסרונות של כל שיטה.
שלב 2 - עבודה אישית "אחד על אחד"
השיטה בה אנו מלמדים ייחודית לקורס אופק מתא"ם ופותחה לאחר שנים של ניסיון בלימוד טקסטים. המטרה של הלמידה האישית היא להבין וללמוד מקרוב מהן שיטות העבודה שלך, מהן נקודות החוזק והחולשה שלך, וכיצד ניתן לשפר את האסטרטגיה שלך לפיתרון חלק הטקסטים.
שלב 3 - עבודה בבית
חלק חשוב מהעבודה על הטקסטים נעשה בבית. כל סטודנט מקבל הכוונה אישית ודגשים מקצועיים מהמדריך שנועדו להנחות ולכוון את העבודה על הטקסטים. מטרת התרגול בבית היא יישום שיטתי של שיטות העבודה והמיומנויות שנלמדו ותורגלו בשיעור הפרטי. על מנת ששיטות העבודה שנלמדו יופנמו כהלכה חשוב לבצע תרגול רב בבית, מאחר שלעיתים הדבר כרוך בשינוי הרגלי למידה ועבודה שהסטודנט מורגל בהם, אשר לצורך הפנמתם דרוש תרגול ואימון.
שלב 4 - עבודת סיבולת
אחד החלקים החשובים בהתמודדות עם חלק הטקסטים הוא פיתוח יכולת ריכוז לפרקי זמן הולכים וגדלים. חלק הטקסטים בבחינת מתא"ם נמשך שלוש שעות, במהלכן נדרש ריכוז רב והתמודדות עם משימה מורכבת, המצריכה משאבים קוגניטיביים רבים. אחד החלקים הקשים בפרק זה הוא המעבר מטקסט לטקסט, אשר מחייב להתחיל מחדש תהליך של התמצאות בנושא ובמבנה של הטקסט, וגיוס נוסף של משאבים לצורך פתרונו. מצב מוכר מאוד הוא "משבר הטקסט השלישי", שבו סוף הבחינה עדיין לא נראה באופק, אך הסטודנט חש ביתר שאת את העייפות המצטברת של שלוש וחצי השעות בהן פתר שאלות בסטטיסטיקה ובטקסטים. במצבים כאלו העייפות רבה ולא פעם הריכוז נשמט לפרקי זמן משמעותיים.
פיתוח הסיבולת לצורך פיתרון יעיל של ארבעה טקסטים נעשה בקורס באופן מדורג, כאשר כל פעם כמות הטקסטים גדלה, ואיתה גדלה גם היכולת של הסטודנט להתמודד עם העומס הקוגניטיבי המצטבר.
שלב 5 - מבחנים וסימולציות