קורות חיים - איך מתחילים?

"חבריי רומזים מי אני, מעשיי מסגירים מה אני, ואילו קורותיי – מהיכן באתי, ולאן אני צפוי להגיע"  

- אלמוני

חלון הרישום לתואר שני בפסיכולוגיה מתקיים ברוב המגמות בין התאריכים 29.1.23-28.2.23. ישנן מגמות שונות שמאפשרות לשלוח מסמכים שונים כגון ההמלצות או גיליון ציונים עד לחודש מרץ. הראיונות ומרכזי ההערכה נערכים על פי רוב בחודשים אפריל-יוני, ואילו הודעות הקבלה צפויות להתקבל השנה ב-2.7.23, באמצעות המערכת הממוחשבת (נפרט עליה קצת יותר בבלוגים הבאים).

המשימה הראשונה במסע אל התואר השני היא כתיבת קורות החיים, אולי המסמך המרכזי בתיק האישי של המועמדת. אבל רגע לפני, אולי תרצו לחשוב מה הלו"ז שלכם לחודשים הקרובים... 

לאן להגיש?

בשבועות האחרונים עדכנו את מרכז המידע לתואר שני (לחצו כאן) שפועל כבר 11 שנים באתר אופק. הוספנו מגמות חדשות (רפואית באשקלון ובעמק יזרעאל,  חינוכית באחווה, פסיכולוגיה של הספורט במכללה למנהל, קלינית-גרנטולוגית ברופין, וכו'), וכעת המרכז כולל 59 (!!) מגמות שונות. המידע שם כולל את המידע הרשמי (וגם את הלא רשמי!) על המגמות השונות - ספי קבלה (רשמית ובפועל), אוריינטציה, תהליך קבלה, מספר הסטודנטים וקישורים מועילים. 

מרכז המידע מתעדכן על בסיס יומיומי בעזרת סטודנטים שלומדים במגמות התואר השני השונות. שווה להיכנס, להתייעץ, להתלבט ולהחליט - מהן המגמות אליהן תגישו את מועמדותכם.

לו"ז לחודשים הקרובים  

את הלו"ז כדאי לתכנן לפי מספר המגמות שאתם מתכננים להגיש אליהן מועמדות (להגיש לשתי מגמות זו הרבה פחות עבודה מלהגיש ל-7 מגמות, בעיקר בשל הדרישות והטפסים השונים); שאר הדברים שאתם עסוקים בהם (תקופת מבחנים, עבודה וכו'); וכמובן, לפי מה שעבד לכם בעבר - לעבוד בלחץ, ברוגע, בבקרים או בלילות. בכל זאת, הנה המלצתנו הכללית -

נובמבר-דצמבר : מחליטים לאן מגישים, ומתחילים לעבוד על פורמט ראשוני של קורות חיים. כמו כן, חושבים מהיכן מבקשים המלצות ומוודאים שכל הממליצים זמינים לנו. אפשר כבר להתחיל לשלוח המלצות. עוד מידע על המלצות ועל מערכת ההמלצות הארצית נפרסם בקרוב.

דצמבר-סוף ינואר : מתחילים לכתוב את קורות החיים למגמות השונות לפי ההנחיות השונות. בנוסף, דואגים שהמלצות תשלחנה (לא תלוי רק בכם, ולכן מוטב לקחת מקדם בטחון). לסיום, נרשמים ומשלמים באופן טכני למגמות המבוקשות (באופן מקוון ברוב המקרים).

סוף ינואר-תחילת פברואר : סוגרים קורות חיים ושאלונים אישיים לכל המוסדות, ועובדים על כל שאר הטפסים הנדרשים בהתאם למגמה - הצהרת כוונות, טפסי ניסיון מחקרי ומעשי, הצעות מחקר. 

תחילת פברואר עד סוף חלון ההרשמה : שולחים הכל (מקוון!), מנסים לא לעשות את זה ממש בשנייה האחרונה. עוברים על הצ'ק ליסטים ב"מורה נבוכים 2023" לבדוק שלא חסר כלום.

סוף חלון ההרשמה עד אמצע מרץ : משלימים טפסים שניתן לשלוח עד מרץ כגון המלצות נוספות וגליונות ציונים - בהתאם להוראות של כל מגמה. אפשר לוודא שההמלצות וקורות החיים הגיעו ליעדם (בחלק מהמוסדות ישנה רשימה ממוחשבת מתעדכנת). 

בואו נצא לדרך!! 

מסמך קורות החיים מכונה לעיתים גם "תיאור עצמי", "הצהרת כוונות" או שאלון מובנה, בפורמט אותו קובע כל מוסד באופן פרטני. בארבע השנים האחרונות החלו יותר ויותר מגמות (גם הטיפוליות), לבקש מהמועמדים להתייחס באופן נרחב יותר לתחומי העניין ולרעיונות המחקריים שלהם. אנחנו לא ממליצים להתחיל מהמסמכים הללו – אבל בהחלט נתייחס אליהם בהמשך. בינתיים, לא להיבהל! לא תידרשו לכתוב את הדוקטורט לפני הקבלה ל-MA (אנחנו מקווים...)

כתיבת קורות החיים הינה התהליך המרכזי מצד המועמד טרם הראיונות, שכן היא תובעת את המשאבים הרבים ביותר, הן בהיבט זמן ההשקעה והן בהיבט הנפשי. מבחינת חשיבותם של קורות החיים, מדובר במסמך בעל הערך הרב ביותר מבין אלה שמרכיבים את התיק האישי בשלב ההרשמה הראשוני (המסמך בעל הערך המועט ביותר, אגב, הוא אולי ההמלצות.. לפחות מבחינת התוכן שלהן).

השוני בדרישותיהם של מוסדות לימוד ומגמות בא לידי ביטוי באופן מובהק ביותר בתחום זה. הדרישות מגוונות ומשתנות לגבי אורכו המבוקש של המסמך (הנע לרוב בין 2 ל-3 עמודים), אופן הכתיבה (חופשי לעומת מובנה), בדגשים התוכניים (תהליכים, משברים והתפתחות אישית לעומת ניסיון טיפולי ותעסוקתי) ומגוון היבטים נוספים.

אז מה האסטרטגיה? - כתיבה? איסוף? תקצור? תיעוד?... מסמך קורות החיים כרוך בתהליך של יצירה, ולכן הוא אישי כל כך. הנה כמה טיפים שעוזרים בשלב הראשון, בהתחלה של ההתחלה.

מתי? מתי זו שאלה נהדרת. תכננתם כבר 4 פעמים להתחיל וזה נדחה? אתם נלחצים מחברים שהתחילו לפני חודשיים, ומצב הרוח שלכם משתפר כששומעים על מישהו שעדיין לא התחיל? העצה הכי טובה שלנו אליכם - היא פשוט להתחיל היום. פנו לעצמכם זמן נטול הפרעות, שקט מבחוץ וגם מבפנים. זמן שהמשימה המוגדרת שלו היא להתחיל

מה לעשות לפני? כלום. בשלב הראשוני, אין דבר שחייבים לדעת. לא מה האורך, לא מה הגופן, ובטח לא מהן הגדרות השוליים הנדרשות. יש דבר אחד שבעינינו חשוב לא לעשות לפני – לא לקרוא קורות חיים של מישהו אחר. בשלב זה, קריאה של מסמך כזה תגביל ותקבע את כיוון המחשבה יותר מאשר תסייע. אם אתם חשים חוסר בטחון ניכר, וחוששים שאתם בכלל לא בכיוון - אל דאגה. אלה מאפיינים שרבים עוברים בשלב הראשוני של הכתיבה.

מה לעשות בזמן שהוגדר? לשפוך. שפכו לדף אירועי חיים תהליכים שעברתם, אנשים חשובים, ציוני דרך ואירועים שתמיד דמיינתם שתכתבו עליהם. בשלב זה נסו להתעלם מהסדר הכרונולוגי, ממחשבה על כיצד הדברים שכתבתם מציגים אתכם, והתמקדו באסוציאציות ללא הגבלת תוכן או צורה. תנו לתהליך להוביל אתכם. אל תעצרו עד שהכל יהיה על הנייר ושבאר הכתיבה תיבש. כמה מאתנו מעדיפים לכתוב נקודות או שברי מחשבות, ואחרים כבר יחלו לכתוב פסקאות שלמות או מנוסחות. כך או כך, המטרה שלכם בתחילת התהליך צריכה להתמקד בהוצאת החומרים ממכם אל הנייר. בשבועות הקרובים נמליץ כיצד לאסוף, לסנן ולבחור מבין הדברים שכתבתם.

 

לפרטים נוספים ולהרשמה

המרכז הארצי קבע

תלמידי אופק מקבלים את הציונים הגבוהים ביותר במתא"ם
לדו״ח המרכז הארצי

מבחן מתאם לדוגמא

מבוסס על מתא״ם 2019
הבחן עכשיו
עיצוב אתרים ופיתוח - design-studio.co.il